Monday, June 21, 2010

Imam novu koleginicu part 2 iliti Ja to, excel da isfiltiriam, ja to ne razumem, kako to?

U proslom blogu spomenula sam moju novu muzu i inspiraciju za blog, onu koja je svojim fenomenalnim znanjem i kvalifikacijama dosla iz internacionalne kompanije da radi na poziciji prodajnog analiticara. Dobila je istu platu kao i ja, iste benificije, verovatno ce, cim joj istekne 3 meseca dobiti ugovor za stalno a ja cu sada, dragi moji, da vam predocim problematiku sa kojom se susrela moja koleginica prvih dana kada je stigla na posao.
Problematika broj 1: Sedi za svojim compom, pickara pola sata, poziva koleginicu koja je administrator da je pita da li ona mozda zna resenje problema, mene preskace u ispitivanju. Koleginica gleda u fajl i ne zna resenje problema. Opet pickara narednih pola sata, mene preskace u ispitivanju jel, Boze moj, njoj je veliki sef dao taj zadatak i verovatno joj je rekao da meni ne pokazuje izvestaje posto on nema poverenja u mene. Na kraju odustaje i predaje se i pita mene sta da radi.
Resenje problema: Gledam u njen komp i njena problematika je sledeca: Ja ovde hocu da ubacim red ali kad ja ovde kliknem on mi sve podatke pomeri udesno. Svi laicki poznavaoci Excela shvatice da je ona konstantno ubacivala novu celiju i da nije bas upucena u to kako se ubacuje novi red u Excelu.
Problematika broj 2: Kad ja ovde ubacim broj onda se u drugoj koloni pojavi drugi broj a ovde kad ubacim broj tu se u drugoj koloni ne pojavi drugi broj a to je ista ona kolona.
Resenje problema: u koloni A se upisuje broj pa u koloni B postoji formula koja izracunava nesto ali ta formula nije povucena na celu kolonu pa kad u sledecoj celiji koleginica upise broj u koloni B joj se ne izracunava vrednost. Na moju konstataciju "Pa razvuci formulu na celu kolonu" ona je pitala "A kako to?"

Problematika broj 3: Key account kupci su poceli danas da koriste HH uredjaje i njihove porudzbenice se mesaju sa nasim i potrebno je prebaciti spisak porudzbenica u Excel (postoji opcija na sajtu) i na tom excel file-u isfiltrirati komercijaliste ciji redni broj pocinje sa 9
Posle moja dva objasnjavanja doticnog problema i resenja istog, ona je rekla "To, excel, to da isfilriram, ja to ne razumem, kako to?"

I sta ja onda da kazem... ipak je ona strucnjak koji je dosao iz internacionalne kompanije i njeno umece ne treba da se dovodi u pitanje.

1 comment:

бјути цар said...

Удри ђубре тастатуром у главу и мишем у око! :D