Sunday, October 13, 2013

IT industrija u Srbiji iliti kako je Marina išla na razgovore za posao

Vratila sam se u Maleziju... da li sam pogrešila, ko će ga znati. Nisam ni razmišljala... otprilike da je prošlo 36 sati od momenta kad mi je Prem poslao porukicu da se vratim na svoju staru poziciju sa novim beneficijama do momenta kad sam počela da se pakujem.

Verovatno mi je dosadilo to što nijednoj kompaniji u Srbiji ne trebam i što sam 5 meseci išla od razgovora do razgovora gde su mi, na manje više lepši ili ružniji način, govorili da eto baš sad nemaju mesto za mene. Ne znam ni zašto sam tražila posao u Srbiji. Čitala sam bajke o IT industriji u Srbiji i mislila sam da ću i ja naći svoje mesto ali verovatno sam odavno trebala da prestanem da verujem u bajke.

Bila sam na razgovoru za posao u novosadskoj firmi koja se zove MI System. Prvo sam išla kod HR menadžerke na razgovor, pa nekoliko nedelja kasnije kod direktora pa nekoliko nedelja kasnije kod menadžera sa kojima bi trebalo da radim. Nakon toga su mi poslali zadatak da ga uradim. Na razgovoru za posao spomenuli da eto ja savršeno odgovaram njihovim potrebama i da je posao moj. Kad sam poslala odrađen zadatak, dve nedelje kasnije sam dobila "hvala ali eto mi smo se odlučili za nekog drugog" mail. Pritom je menadžerka sa kojom sam se dopisivala spomenula u mailu da su imali neviđen broj kandidata (što je potpuno kontradiktorno onom što mi je direktor rekao par nedelja ranije) i da su odabrali nekog drugog.

Kada sam joj poslala mail da je njihov pristup svemu nečuven ona mi je spomenula da bi ja trebalo da znam kako sve to ide pošto sam radila u inostranstvu. Nisam želela da joj odgovorim na taj mail... očigledno ona nikad nije ni zakoračila u poslovni svet van svoja četiri zida.  Iskreno ne preporučujem da im ikada pošaljete CV.

Na razgovoru za posao u čuvenoj firmi Nordeus koja je poznatija kao srpski google i ujedno najpoželjniji poslodavac u IT industriji u Srbiji pošto svi sede na poslu i igraju igrice koje ja ujedno baš i ne volem mnogo, gospođica koja me je intervjuisala nije prestajala da gleda u svoj komp i da kucka svaku moju reč. Da ne spominjem to da sam dobijala mailove od nje koji su bili na "ti". Na "ti" u poslovnom svetu se prelazi kad ja potpišem ugovor, sve ostalo je neprofesionalno po meni.

Njena pitanja su bila vezana za moj CV koji je detaljno napisan i koji sam joj ja samo prepričala i ona pogled uopšte nije dizala sa svog kompa. Ličila mi je na daktilografkinju i na istražnog sudiju u jednom. Prijatnije sam se osećala na sastanku sa glavonjama Daimlera u Holandiji gde smo išli kao na klanicu. Mislim da me je za sat vremena intervjua 2 puta pogledala i to preko svog monitora. Mi nismo razgovarale, ja sam odgovarala na pitanja. Devojka koja je došla posle nje da me testira je bila mnogo prijatnija ali sam ja tu već izgubila želju da radim u čuvenom Nordeusu.

Razgovor u VIP-u je bio mogu reći najprijatniji. Oni su kao iskusni, poslali na razgovor devojku iz HR-a i čoveka koji bi trebao da mi bude menadžer na poziciji za koju konkurišem. Mislim da smo i on i ja videli posle 15tak minuta da ja nisam za tu poziciju pa smo skratili intervju da ne bi gubili i moje i njihovo vreme. Njima je trebao programer, što ja nisam a s druge strane nisu napisali dobar opis posla u oglasu. Oboje veoma prijatni i veoma profesionalni i cene moje vreme a ne da me zovu da im dolazim 200 puta kao već pomenuta novosadska firma. Videla sam da su kasnije promenuli opis pozicije i oglasili je. Uče na greškama.

Telenor ima milion novih pozicija i od tog miliona ja imam iskustva i predispozicije za bar 10. Za svaku jednu sam vrlo uredno dobila odbijenicu u roku manjem od 24h tako da sam obećala sebi da neću više konkurisati kod njih. Imam utisak da čim vide moj CV imaju automatsko reject dugme. Tj, ni ne pogledaju mi CV.
Onda su zapošljavanje prebacili nekoj HR agenciji koja me je odmah pozvala na intervju ali je meni karta već bila bukirana.

U nekom momentu sam pila kafu sa Zoranom koja voli astrologiju i koja mi je pogledala u zvezde čim sam ja uzdahnula "Hoću li ikad naći posao?". Rekla je da će me bivši šef zvati vrlo uskoro da mi ponudi posao.
Ne verujem ja u to. Ja se ustvari plašim tih sranja... posebno odkad mi je telefon zazvonio da se vratim u Maleziju kratko nakon toga. 

40 comments:

Anonymous said...

Postovana Marina, mozda ne bi skodilo da ste malo pismeniji, izmedju ostalog, ako vec htedoste posao u Srbiji... A kad ste tako veliki strucnjak, sto ste uopste trazili posao u Srbiji, pun svet velikih firmi... Zar Vam nesto ne govori to sto ste bez posla i u Maleziji, mozda bi valjalo malo i na sebi da poradite... Ima i u Srbiji odlicnih IT firmi, odlicnih poslova i kvalitetnih... ali Vi niste programer....

Aleksandar Trklja said...

Opisala si svakodnevnicu svakoga ko je imalo stručan.
Ali, meni nikada nije bilo jasno kako se svi ti amateri koje čovek sreće na razgovorima, uopšte zapošljavaju.
Nosim se sa mišlju da postoji neka mračna sila, neka mračna tajna organizacija koja angažuje sve te budale. Nemoguće je da svi oni i svako ima 'vezu' a svi mi ostali ništa.
Pa nismo mi iz zemlje isklijali, pa i mi smo išli u škole, na fakultete...:-)

Marina said...

Poštovani gospodine Anonimni,

izvinjavam se zbog mog nepismenog vojvođanskog tona na blogu. Zašto bi ja morala da budem programer da radim u IT industriji?
I ne znam kako ste došli do zaključka da ja nemam posao u Maleziji?
:)

Anonymous said...

Firma MI Sistem traži PHP programera koji tečno govori PHP 4 i 5:
http://www.mi-system.co.rs/php-programer.pdf

Svi smo se smejali pre par nedelja kada je novinar blica napisao sličnu glupost.

Ono što je interesantno je činjenica da si bila na razgovoru kod dve firme (Telenor, Nordeus) koje su na takmičenju Infostuda zauzele vodeća mesta u kategoriji Najbolji poslodavac :)

Nordeusu se da oprostiti, ipak je to mlada firma koja je iskusila enormno brz rast. Izazov je onda složiti i profesionalizovati ovakve procese.

Skid said...

Ne obraćaj pažnju na ove anonimne HR za PR botove koji će da se povampire i pomame :)

Deki said...

Ishao sam na vishe razgovora za posao i, iskreno, samo jedna mi je firma ostavila pozitivan utisak jer je intervju u stvari bio razgovor sa osnivachem firme koji je i sam programer.

Ostatak IT firmi, vecinom su nekorektni ili neozbiljni.

Konkretno, od poslatih 60 CV-eva, na svega 10% sam dobio bilo kakav odgovor. Od toga, 2 automatska.

Neke firme (npr. cofa media) ostavljaju oglase bez ikakve namere da prime ikoga, vec se samo reklamiraju za dz.

O pogreshno definisanim zahtevima da ne pricham. Navodno traze Junior Developera ali sa 10 godina iskustva, ma ajde :D
Web developera koji je ujedno i dizajner i obrnuto.

Najezim se kad vidim da izbor programera prepushtaju 'HR' osobama koje ne znaju liniju koda da spoje.

A IT sektor u Srbiji jeste u usponu. Dolaze nam strane firme i otvaraju programerske jedinice i zeljne su mladih programera.

ALI teshko da cemo imati kadrova i za domace firme, jer vecina domacih poslodavaca ne bi umela da prepozna kadar ni da im dubi na trepavici. I da ulozi mesec dana u nekoga na probnom radu - boze svashta.

U svakom sluchaju, ili sopstvena firmica ili da budesh guru pa da te mole i nutkaju da radish kod njih. Dok se srpski shefovi nauche poslovanju, ode zivot ;)

Anonymous said...

Ja u potpunosti razumem Marinu pošto i ja imam materijala za obimnu knjigu o tome kako funkcionišu HR službe i uopšte kako se zapošljava u IT sektoru i ko sve obavlja odgovorne funkcije, kako dolaze do pozicija. Imam iza sebe preko 40 intervjua kako u domaćim tako i stranim firmama i na nijednom nisam dobio posao a uvek sam bio u top 3 ili top 2 kandidata. Neverovatna verovatnoća :) Čitaćete jednog dana.

Miljan said...

Jedno cu ti samo reci:
``Ti devojko nemas blage veze sa zivotov i sa realnim svetom koji se zivi danas ;)``
Ostani ti kod mame i tate i uzivaj, a u Maleziji se lepo provedi pa kad se vratis onda lepo s mamom pod ruku pa na pijac pa onda kod prijateljice na kafu i sve tako ;)

Stevan said...

Zasto nisi isla u ostale firme u NS? Sta je sa LEVI9, DMS, RT-RK ? Hoces da radis u IT? Nisam pronasao sta tacno zelis da radis. Ja sam iz IT branse i firme koje su uspesne, nemaju previse ekonomista i ostalih zanimanja.

Vasko Lukinic said...

Oni, kojima je poenta napisanog pravopis (pri čemu se jasno vidi da je tekst napisan NEFORMALNIM stilom), očigledno su promašili temu, ili pokušavaju da pothrane svoju sujetu hvaleći se sopstvenim proznavanjem pravopisa i zanemarujući suštinu...Dakle,treba obratiti i na vrstu teksta, pre nego što se komentariše stil...No, Marina Ilijevic ovde dotiče problem koji se tiče svih nas: kako se sva ta polubožanstva- potencijalni poslodavci (obično nadmeni, priučeni mediokriteti koji glume nešto pod pseudonimom "HR") odnose prema nama "običnim smrtnicima"...i svaka joj čast što navodi imena firmi..I sam sam išao na xx razgovora, da bi se ispostavilo da se u većini slučajeva već znalo za koga je mesto.. Marino iskustvo je i dokaz koliko praznih priča ima o tome da treba ostati u Srbiji..Ako je to iko hteo, onda je to bila Marina..

Marina said...

Miljane posto nemam mamu i tatu jel mogu sa tetkom da idem na pijac? :)
Bem mu... shef ovde u Maleziji mi bas i ne daje da se provodim mnogo. Moracu da mu prevedem tvoje instrukcije :)

Boško said...

Koliko go to meni bilo strano, svedok sam da ljudi u IT industriji ne nalaze uvek lako posao kako se to priča - samo lakše. Jer naći posao nije isto što i naći dobar posao. I nije tako samo u Srbiji, već evo i u Švajcarskoj, koliko god tržište bilo žedno IT kadra, videh lično čoveka koji je tražio posao 6+ meseci.

Kaži mi samo Marina, ako nije tajna, za kakvu poziciju si konkurisala? To može mnogo da kaže. Sprska IT industrija je relativno mlada. Ima u Novom Sadu nekoliko velikih i potencijalno dobrih poslodavaca, ali kako za koga...

Srećno u belom svetu!

Aleksandar Trklja said...

Ne znam odakle potreba da tako vređate devojku!
Ali to ste vi programeri i IT guys - hrabri samo pred ekranom, a zapravo nemate blage veze sa životom.
Zato nas marketare dovodite do ludila - nešto što se može završiti za 3 minuta vama treba 2 dana.
Na svu sreću vi nikada ne vodite, niti ćete ikada voditi ijednu ozbiljnu firmu...

Boško said...

Poštovani g. Aleksandre Trkulja,

updavo ste generalizovali i uvredili sve programere koji čitaju ovo. Ovakvo razmišljanje upravo pravi distancu između neprogramera i programera u IT-u. I nije tačno da programeri ne vode velike firme - opet generalizovanje, ali to nije tema ovog bloga pa se ne želim dalje nastavljati.

Ja želim da srpska IT scena sazri i naraste jer je to trenutno jedini proizvod koji možemo uspešno i profitabilno da izvozimo. A za to su nam potrebni ljudi kao što je Marina. Kad tad.

Anonymous said...

Zdravo Marina... vidi ja sam u Srbiji napravio 'online cudo' i nisam mogao od toga da zaradim da platim za hosting nakon toga sam pola svoje tadasnje 'programerske plate' trosio da mi se sajt prevede na Engleski jesik ostatak je istorija...

Aleksandar Trklja said...

Poštovani Boško,

Pre nego što počnete da pametujete, pripazite na detalje jer đavo je u detaljima!

Trklja a ne Trkulja!

A to da li sam generalizovao, to sam rekao iz mog višegodišnjeg iskustva i dajem pravo sebi za to.

Bar sam glasno izrekao svoju muku:-)

Uroš said...

Gospodine Trklja,

Umesto komentara na članak, ja imam komentar na veše komentare, jer su oni na mene ostavili veći utisak od članka.

Ton vaših komentara je agresivan. Prvo, kao što je neko u komentarima već pomenuo, generalizovali ste stvari, što je greška u razmišljanju. I ja sam imao nekoliko loših iskustava sa programerima, ali to ne znači da su svi loši. Vi svakako možete sebi da "date pravo" da tako mislite, ali to ne znači da je to istina.

Pogledajte samo koliko je ova rečenica maliciozna:
"Na svu sreću vi nikada ne vodite, niti ćete ikada voditi ijednu ozbiljnu firmu..."

Na kraju, komentator koji je pogrešno napisao vaše prezime verovatno nije to uradio sa namerom. Trkulja (sa u) je prezime koje sam i ja više puta sreo u životu i da budem iskren, prvobitno sam i ja pročitao vaše prezime tako. Postoje drugačiji načini da na ovakve greške ukažete drugima, nego da napišete "pripazite", jer to može da zvuči kao pretnja, a izraz "pametovati" ne želim ni da komentarišem. Zbog svega ovoga, smajli na kraju vašeg komentara deluje cinično.

Ne mogu da donesem sud o vama na osnovu komentara, ali ako bih sudio po njima, delujete kao ostrašćena osoba sa velikim egom. Svakako ne osoba sa kojom bih radio.

leonard nero said...

Ja ne znam ni jednog IT struchnjaka koji u srbiji ili cak u svetu ne moze da pronadje posao :)

Anonymous said...

Vise seksa devojko! Previse si negativna. Takvu te nece primiti ni u meku. Eventualno postani salterusa.

Золе said...

Занимљиво виђење. Мислим да генерализовање (које ауторка овде није исказала) не одражава богатство духа, знања још мање. Могу да претпоставим да је текст веома благ опис онога што се дешава човеку који не успе да се врати кући.
Дивно је што свако има право да представи своје мишљење, поготово кад, као први анонимни корисник, осуђује нечију писменост користећи "шишану" латиницу.

Srdjan said...

Kakav lol, ovi komentari upravo objasnjavaju zasto svako ko ima imalo internacionalnog iskustva zaobilazi Srbiju u sirokom luku, i to ne samo u IT industriji :) Srecno u Maleziji Marina, nemoj da te zmija ujede da se vratis, a ove nesretne ljude pokusaj da razumes.

Constrictoria said...

Na konkursima obično traže web designera sa skilovima desktop programera, poželjno znanje i rada na mobilnim aplikacijama, a administracija mreža se podrazumeva...
Danas skontah da se nikada neću zaposliti, te da ću večno ostati freelancer...

Tijana Vujanac said...

E, Marinche :) otisla si opet :) e, neka si :) I nisi jedina koja sa poznavanjem IT procesa, grubo receno, ne moze da nadje posao. I nisi jedina koja je zbog toga otisla.

Smatram da su selekcije prenaduvane, narocito kad imaju previse krugova. Ali HR kod nas je nesto novo i ne moze sve preko noci, dobri smo mi kakvi mozemo da budemo.

Cinjenica je da se kod nas mahom traze programeri jer smo jeftinija radna snaga u odnosu na zapad. Jedino u vecim i ozbiljnim kompanijama ima prostora za jos neka radna mesta kao sto su konsultant, business analyst, project manager.... A, nemamo ni toliko radnih mesta za web dizajnere, a imamo ih mnogo dobrih... mesam srpski i engleski, pa sta :)

Elem, ovo prepucavanje, kao sto su mnogi pre ovog mog komentara sa pravom prokomentarisali u negativnom kontekstu, je prava slika naseg drustva, gde oni koji iole znaju vise od proseka ili mozda cak dosta vise- nije ni vazno, daju sebi za pravo da "pljuju" po ostalima, umesto da pogledamo sebe i druge u oci i kazemo: "svi se trude, svako na svoj nacin, hajde da se radi i hajde da se raste, shiri, nesebicno deli znanje i iskustvo, dobra namera".

Zasto stranci vole da dodju? Zato sto smo gostoprimljivi. Zasto imamo investitore, i to sve vise, narocito u IT-ju? Jer ima radnike, dobre radnike, jer ima one koji zele da rade, da uche. Tachka. Ima mnogo onih koji zele da rade. Tachka.

Molim neprogramere u Srbiji da shvate da su programeri i programerke u Srbiji grupa ljudi koja je veoma informisana i uglavnom kulturnija od vecine. I daleko od toga da su "ograniceni".
Stavise, tu ima dosta umetnika, dosta ljudi koji su se prekvalifikovali, dosta naucnika..
Dosta ljudi koji su aktivisti po raznim organizacijama.
I oni se bave programiranjem.

Shvatite da ta grupa ljudi radi i puni budzet ove drzave kao i mnogi, naravno, ali da se od tog novca koliko toliko... skoluju nasa deca, hrane nasi penzioneri itd itd

Oni pune restorane po nasim gradovima, oni uzivaju u etno turizmu i jako cene svoje slobodno vreme.

Marina je proputovala svet, naucila mnogo toga u svom zivotu na lakse i teze nacine i uvek je vedra i nasmejana. Zna mnogo toga sto vecina ovde ne zna i bila je hrabra da se bori za svoje bolje sutra.

Draga, dajem ti vetar u ledja i zelim da ovde dodju uskoro neki drugi lepi dani, neki drugi, bolji ljudi, hrabriji, manje sujetni, da ces moci da se cesce vidjas sa svojim najblizima.

A, do tada, gde god odes, to je tvoj dom, danas Malezija, sutra negde drugo :) ova nasa planeta je iovako mala :) A, ti si njena gradjanka :)

P.S. Ja se bavim programiranjem, ali me to ne definise kao osobu :P

Anonymous said...

Hm, većina priča ima (barem po) dve verzije.

Radim u čisto tehnološkoj (IT) firmi, 180+ zaposlenih, od toga samo 10-ak nisu IT related.

Imamo stalno otvoreno po 3 - 4 pozicije, selekciju i prvi krug intervjua rade Team Leads (= programeri) + Domain specialists, drugi krug ja (sad već bivši programer) a opet duboko u tehnologiji.

Prosto i jednostavno: Srbija nema dovoljno kvalitetnog IT kadra. Pri tom ne mislim na malog od palube koji je prošao pored ključnih programerskih reči i tehnologija već ljudi koji su sposobni da budu deo profesionalog tima.

Ja sam prvi koji bih voleo da nije tako i da svako novo mesto nije ceđenje suve drenovine, ali na žalost, to su samo puste želje.

Anonymous said...

Vrlo zanimljiv tekst Marina. Međutim mnoge stvari napisane ovde I mnoge stvari napisane kasnije u Vašim komentarima daleko su od profesionalnog. Kao prvo kao neko ko je dobio posao ili ne, jako je ružno govoriti o procedurama jedne ili bilo koje druge firme. Drugo neverovatno je ružno to vase ponašanje male iznervirane devojčice koja nije dobila ono što je htela. Da u Srbiji raste IT industrija što ne znači da ima posla za svakoga i što ne znači da ste jedina osoba sa ili bez iskustva koja se prijavila za bilo koju poziciju. Kao neko ko je proputovao svet i radio na mnogim mestim mislim da ovo što ste uradili jedna velika drama i prikaz toga kakvi ste i kao osoba i kao radnik i biće mi drago da Vam zatvorim sva vrata koja bi ikada mogla da Vas dovedu u kontakt sa mnom u poslovnom svetu.

Kao što mnogi dobri ljudi rekoše u poslu se ide srcem i mozgom a nikako Egom.

Eto toliko od mene a nadam se da ćeš se nekom prilikom u životu vratiti u Srbiju kao zrelija osoba i veći profesionalaac.

Pozdrav za Marinu

Anonymous said...

Marina tvoj tekst je apsurdan.

A komentari na odgovore ljudi je jos apsurdnije.

Voleo bih samo da ti postavim pitanje jer vidim da u svakoj recinici imas Malezija i moj sef iz Malezije... Tebi devojko treba da izbacis selo iz sebe i shvatis da su 90te prosle i da vecina profesionalaca u Srbiji ima iskustvo po evropi i svetu i da je proslo vreme kada se covek koji je krocio malo iz Srbije postuje vise

Anonymous said...

Dragi Anonymous,

Ne budite baš takvi bukvalisti. Svi bi da radite u casual okruženju, a sa druge strane svaki detalj gledate crno-belo. Ne ide to jedno sa drugim.

Anonymous said...

marina, prvi put sam na tvom blogu i za sada sam procitao samo ovaj post. veoma zanimljivo i pre svega tacno.

e sad, sto se tice "nepismenosti" koje ti spocitavaju HR diletanti i napaceni programeri, ja to razumem. mora se naci neki detalj kako bi te gadjali hejtom.

kada pises blog, mozes biti neformalan, tj. mozes da kazes "boli me kurac za pravopis i jebe mi se za velika i mala slova" i da izostavis interpunkcijske znake i koristis svoj lokalni stil govora/pisanja.

problem sa programerima je taj sto oni misle da su oni bogom dani i samo oni su IT industrija. ako si tester, business analyst ili bilo sta trece, ti si niza rasa. kapiram da je jebeno gledati i pisati kod. to jeste naporan intelektualni posao, ali i frustrirajuc. ne moze se svako izboriti s tim

problem sa HR osobama je taj sto oni misle da su nenadjebivo pronicljivi, a zapravo su samo smaraci.

sad ce neko da kaze da vredjam, ali mene boli kurac jer sam na internetu i ne moram da budem politicki korektan i smem da iznosim svoje predrasude o programerima i HR menadzerima (kojih sam se nagledao i naslusao).

zelim ti lep provod i uspeh u maleziji.

Marouk said...

Pitam se samo, zbog cega neko, ko toliko voli da soli pamet drugima ne stavi ime i mail/link pored svog komentara nego komentarise anonimno?

Sta ste vi ovim firmama i da li ste im nesto i ko ste, to nema veze. Ne mozete uciti Marinu "kulturi" jer je ni vi nemate, cak ni kao ime ispred redovnog "pljuvanja" koje ostavljate ovde.

Ukoliko nemate hrabrosti da ostavite svoje ime, vasa misljenja ne treba ni uzimati u obzir, zar nije tako?
Takodje, sta se vas tice neciji seksualni zivot? Nemate svoj?

Potpuno se slazem sa Aleksandrom i skidam kapu.

Iz licnog iskustva, ovde za mesto web dizajnera moras da znas bar 5 programskih jezika, po mogucstvu da si vrhunski IOS programer i jos da poznajes u prste 3ds max. Jer to tako treba, jer u Srbiji niko ne promasuje opis posla... Iskreno, kad neko trazi takvu osobu za svoju firmu, to govori mnogo o toj firmi. A to znaci da nema dovoljno posla i da se radi mnogo i svasta i za nikakav novac. To nije mesto gde neko ozbiljan (i ko izdrzava porodicu) treba uopste da ide na razgovor za posao.

Kad vam na razgovoru kazu kako "ocigledno ne znate kako je u inostranstvu", mozete biti sigurni da ne znaju ni oni, a i da nece uskoro saznati. Naslusah se prica o inostranstvu i: tako je tamo i tako je ovamo. I pored toga sto sam tamo zivela, uce me kako je tamo.. milina!

Iva said...

Veoma su interesantna pojava ovi ljudi koji se pozivaju na neprofesionalno ponašanje. Što se mene tiče - pre bih da ne radim, nego da radim za nekoga ko me svugde prati i ograničava moju slobodu izražavanja. To ima samo u zemljama sa mnogo sociopata, npr. kod nas i kod Britanaca. Ako ja treba da izigravam neku tralala budaletinu koja promoviše pozitivnu energiju kako bih radila za nekoga, veće su šanse da ću završiti u Lazi, nego sa unapređenjem. NEIN.

Ostalo sam ti već rekla, ali ovim tužnim bićima čovek prosto mora da se obrati.

Sadista :) said...

Autoru prvog komentara:

- vi/vam/vas se piše malim slovom ako se ne obraćate predsedniku, patrijarhu i sl.
- silne trotačke nikad nisu i nikad neće biti odlika pismenosti
- u 2013. nema izgovora za nekorišćenje naše tastature
- pola teksta niste ni pročitali

Kod nas je RETKO ko i izbliza pismen, tj. Marinina "nepismenost" nije ništa skaradnija od vaše.

Marina nije programer, a samo programere traže? Ha. 90% zaposlenih u IT industriji koje znam su eskort gerle, pardon PR-ovi i project manageri. Ne mogu da sastave ni 2-3 pristojne rečenice, ali je bitno da se keze. Koliko vidim, Marina je imala posla sa jednim divnim primerkom te, nažalost niže, vrste. Čast izuzecima, ali oni samo potvrđuju pravilo. Firma često ima više tih stvorova, nego stručnjaka, i ti stvorovi su neprekidno na ego-tripu; pa makar nemali blage veze.

Elem, logika vam ne valja. Nimalo. Mora da ste bežali sa časova, kako iste, tako i srpskog jezika i književnosti. Ne optužujte druge za ono što ni sami ne umete, uvek će se naći neko da uperi prstom i cereka se. Evo, npr. ja.

Piskaralo said...

Ne poznajem mnogo IT sektor, niti radim u njemu, što me nadam se ne diskvalifikuje da se oglasim komentarom.
Marina, tvoj tekst sam pročitala i ostavio je gorak utisak na mene... Ne znam koliko si bila ovde i koliko si dugo pokušavala da nadješ posao... Zašto si se odlučila da se vratiš (koliko sam shvatila nije te ovde čekala nikakva konkretna prilika) i kako si zaključila da je ovde bolje, jer koliko mi je poznato poslednje tri godine ovde je došlo do naglog pada standarda... Elem, jasno mi je potpuno zašto si razočarana, ali mi nisu jasni ljudi koji paušalno i prilično bezobrazno komentarišu na TVOM blogu. Svako dobro ti želim, onomad u Kikindi si mi se učinila kao vedra i pozitivna osoba, nadam se da ti Srbija nije ubila optimizam za tako kratko vreme :)

Anonymous said...

Bravo Marina!!! Slažem se sa svim što ste napisali! Da mogu, odmah bih Vam ponudila posao, samo svojim stavom ga već zaslužujete!

Milena said...

Marina, ako nije tajna, na kom si fakultetu studirala i koji smer tacno?

Marina said...
This comment has been removed by the author.
Marina said...

Na PMFu u Novom Sadu, smer matematika finansija. Sada vodim tim koji popravlja bagove u toku procesiranja payroll-a za 10tak jako velikih klijenata gde head count prelazi 80000 duša.

proizvodjaci said...

odlican blog hvala

Posao said...

Vrlo dobar blog. Na žalost, zemlja Srbija je to!!!

Anonymous said...

Iskreno, delujes kao razmazeno deriste koje je suvise dobro za bilo sta osim za sebe iz tvog bloga.

Kljucna rec je delujes, ne znam da li si takva u stvarnosti, ipak samo sam procitao par pasusa koje si napisala.

Razlog zbog cega ovo kazem je zato sto su gore navedene kompanije u glavnom smatrane kao najbolje u Srbiji i retko ko ima ikakvih primedbi na njih.

I jos jedna stvar nigde u blogu ne spominjes za koju poziciju apliciras. U redu rekla si da nisi programer, ali sta si tacno? I trebala si da probas Microsoft (mada opet ne mogu nista da ti preporucim jer ne znam za koju poziciju si se prijavila u drugim kompanijama).


Takodje vecina velikih IT kompanija Nordeus, Microsoft itd.. uglavnom "love" talenat svezih klinaca koju su tek zavrsili fakultet sto objasnjava "casual" ponasanje, kao sto je obracanja sa "ti", neformalno oblacenje itd. Ako takav odnos nije za tebe nemoj raditi u velikoj softverskoj kompaniji ili radi u banci.

Anonymous said...

U telenoru su uglavnom koliko sam cuo namesteni konkursi i dosta njih upada preko veze.