Tuesday, October 15, 2013

Šta si ti kad nisi programer?

Procesi u nuklearnoj fizici su za mene mnogo jednostavniji nego da uzmem da napišem liniju koda. Nikad se nisam ni trudila da napišem liniju koda. Još uvek mešam aplikacije i baze podataka, ne znam tačno šta koji programski jezik radi i šta se za čega koristi. Dok sam bila na fakultetu napravila sam svoj website u html-u i od tog koda nisam daleko mrdnula. XML mi je odlično išao, imam 9ku iz tog ispita a sad ga jedva prepoznam.

Drugi problem koji imam je da slabo pamtim nazive stvari. Za mene su ikonice na mom desktopu ono sa kamionom (data mover), ono sa valjkom (SQL developer), ono sa dva pisma (WinSCP), ono što nikad neće da se otvori (App designer), šilja (crimson editor), komp (remote desktop), ono za upoređivanje koda... Dobro, stvari kao što su explorer, outlook, word, excel sam sa godinama zapamtila.

Ja sam diplomirani matematičar finansija. Verovatno jedna od retkih koja je diplomirala sa ocenom manjom od 10. U tom datom trenutku mi je samo bilo bitno da mama doživi moju diplomu. Doživela je i moj prvi posao u Centroproizvodu gde sam se 6 meseci smarala sa finansijskim izveštajima. Nažalost gomilu drugih stvari nije doživela.
Prebacili su me u IT na inicijativu mog tadašnjeg IT menadžera gde sam polako počela da ulazim u neki IT svet koji je daleko od programerskog.

Bavila sam se analizama podataka, Sharepoint serverom, administrirala sam Sharepoint, učila kolege kako da ga koriste, razvijala neke sitnice u infopathu (što opet nije bilo kodiranje), pripremala IT projekte, centralizovala dokumentaciju firme, uprostila procese magacinske dokumentacije zahvaljujući sharepointu.

U Symphony HRS sam došla kao poslednja glupača, bar su me svi tako gledali. Ništa mi nije bilo jasno. Nisam znala ni šta je outsourcing, ni payroll ni šta kod đavola oni tu rade. Za Oracle sam čula negde kroz maglu a za PeopleSoft nikad u životu nisam čula. Umesto da radim na projektu sa Srbijom, oni su me stavili da budem business analyst za najjačeg klijenta koji je imao gomilu problema. Taj klijent je srećan i zadovoljan našom uslugom već godinu i po dana.

Dve i po godine kasnije smatraju me najvećim stručnjakom za PeopleSoft u firmi od 1200 zaposlenih. Znam kako sistem diše, gde baguje, kakve gluposti zna da napravi. Smatraju me stručnjakom za payroll za veliki broj zemalja Azije i Evrope. Analiziram svaki detalj, tražim uvek na pravim mestima, setim se najmanjih stvari i  glavi držim sve što se dešavalo sa sistemom u poslednje dve godine. Čitam kod, znam gde napravi grešku pa pošaljem mojim programerima da to napišu kako treba. Zezam se sa dokumentacijom za development, analiziram, mislim, sklepam nove formule, nove elemete za izračunavanja... Radim na funkcionalnom razvoju, u tehnički razvoj samo gvirnem s vremena na vreme kad im treba neko objašnjenje ili kad stanu negde pa ne znaju da nastave. 

I dalje ne znam da napišem liniju koda, znam da pročitam, doduše, samo taj programski jezik koji Oracle PeopleSoft koristi. Mada, nisam sigurna ni da li je PL-SQL programski jezik.  Znam da pročitam kod koji koriste app engines, da nađem gde je ceo taj proces napravio kiks.

Nisam stručnjak. To je kao kad bi sebe nazvala stručnjakom za SAP posle 2 godine korišćenja. Posle 2 godine korišćenja excela možeš sebe da nazoveš stručnjakom ali ovo su mnogo kompleksniji sistemi. PeopleSoft je mnogo veći od onoga što ja znam i zato volim svoj posao. Svakog dana naletim na nešto novo, nešto što ranije nisam videla, nešto što me iznenadi. Kad PeopleSoft bude prestao da me iznenađuje, onda ću sebe smatrati stručnjakom.

I nisam programer al eto... radim u IT industriji. To zovu danas business analyst, ja to zovem, ona koja čisti sva sranja development tima. ;)

1 comment:

Anonymous said...

Marina (ili kako zamalo napisah, "Naruba"). Meni ne moraš da se pravdaš, čak ni za pravopis, a znaš kakva sam zver po tom pitanju. Nemoj se pravdati ni trogloditima.